1. Anasayfa
  2. Ağ-Network

Ağ Temelleri Dersi ARP-RARP ve DHCP Protokolleri


0

Bir önceki ders IP adres sınıflarından ağ maskesinden bahsetmiştik.Bu ders ARP-RARP ve DHCP protokollerinin hangi amaçla kullanıldığından bahsedeceğiz.

ARP( Adres Çözümleme Protokolu) IP adreslerinin fiziksel adreslere dönüştürülmesi için kullanılır. Dönüştürme işlemi gerçekleştirilirken ARP haritalama tablosunu kullanılır. Bu tabloda IP adreslerinin fiziksel adres karşılıkları yer alır.ARP hedef IP adresini alır ve haritalama tablosundan bunun karşıladığı
hedef fiziksel adresi arar. Eğer ARP adresi bulursa, bulduğu fiziksel adresi, isteği yapan cihaza yollar.
Gerekli adres ARP belleğinden bulunamazsa, ARP modülü ağa bir yayın yapar.
Yayına ARP request denir. Bu yayın bir IP hedef adresi içerir. Netice olarak yayını alan cihazlardan biri ARP request’teki IP adresinin kendisine ait olduğunu sezerse, isteği yapan host’a bir ARP reply gönderir. Bu çerçeve, sorgulanan host’un fiziksel donanım adresini içerir. İsteği yapan host bu çerçeveyi alınca onu kendi ARP belleğine yerleştirir. Daha sonra, bu belirli IP adresine gönderilecek datagramlar belleğe başvurularak fiziksel adrese dönüştürülebilir. Sonuç olarak ARP sistemi isteği yapan host’un, başka bir host’un fiziksel adresini, onun IP adresi ile bulmasına imkân sağlar.

RARP protokolü bir sunucunun donanım adresleri verilip protokol adreslerini çözümler. ARP ve RARP birbirinden farklı işlemlerdir. ARP her sunucunun kendi donanım adresi ve protokol adresi arasındaki haritalamayı bildiğini farz eder. Diğer sunucular hakkında edinilen bilgi küçük bir bellekte tutulur. Bütün sunucular eşit statüdedir. İstemci ve sunucu arasında hiçbir ayrım yoktur. RARP’ de ise durum farklıdır. İstemcilerden gelen istekleri cevaplamak ve protokol adresinden donanım adresine veritabanı haritalanması için daha fazla sunucuya gereksinim duyar

DHCP, bilgisayarlara IP adresi ve subnet maskesi başta olmak üzere TCP/IP parametrelerini otomatik olarak dağıtan bir protokoldür. DHCP kullanımı şu şekilde gerçekleştirilir: Bir makine DHCP sunucu olarak kurulur. DHCP sunucuda diğer bilgisayarlara dağıtılacak adresler için bir adres aralığı ve bir subnet maskesi tanımlanır. IP adresi ve subnet maskesi dışında dağıtılabilecek parametreler de (default gateway, DNS ve WINS sunucu adresleri gibi) tanımlanabilir.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
İlginizi Çekebilir
WSUS Kurulumu
Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments