1. Anasayfa
  2. İşletim Sistemleri

Windows Server 2008 Çekirdek (Core) Kurulumları


1

windows2008server.jpgWindows Server 2008 işletim sistemine ilk bakış

Şubat 2008 tarihinde satışa sunulması beklenen Windows Server 2008 sonunda piyasada yerini aldı. Doğrusu Microsoft, birçok gelişme, iyileştirme, özellik ve yeniliği bir araya getiren bir sunucu platformu oluşturmuş. Kullanım amacına ve belirlenen rollere göre üzerinde detaylı ve uzun çalışma gerektiren bir derinliğe sahip olmasının yanı sıra, isteyen bilgi işlem yöneticileri için daha kolay kurulum ve yapılandırma yolları da mevcut.

Elbette, özellikle de piyasaya sürüldüğü dönemde ve bunu izleyen kısa süre içerisinde başta Microsoft Press olmak üzere birçok yayımcı kuruluştan gelecek kitaplar, bilgi işlem görevlilerini, sistem mühendislerini ve ağ yöneticilerini doyurucu bilgilere sahip eserler olacaklardır. Ancak Türkiye’de özellikle de Türkçe kaynak ararken seçeneklerin kısıtlı olmasından yola çıkarak, bazı bilgileri paylaşmak ve yeni özellikleri açıklamak istedim.

Windows Server 2008 üzerine birçok makale ve kitap yazılabilir, zira konular o kadar geniş ve ayrıntılı. Bu blog yazısında çok merak edilen özelliklerden birisini açıklamak istiyorum; Windows Server 2008 Core (çekirdek) kurulumu:

Windows 2008 Core kurulum ve bazı ekran görüntüleri

Microsoft, sunucu platformunda kullanılması zorunlu olmayan ancak standart bir kurulumla birlikte gelen birçok hizmeti, alt bileşeni ve sistemi Server 2008′den çıkartarak, sadece belirli temel sunucu görevlerini yerine getirecek ve yönetilebilecek bir platform kurulum seçeneği sunmayı amaçlamış. Tabi ki bu girişimin bir de güvenlik boyutu var. Sunucuda çalışan hizmetler ve bileşenler ne kadar az olursa, kötü niyetli girişimlere ve saldırılara karşı sistemin savunması da o kadar güçlü olacaktır. Ayrıca, çekirdek kurulumun yapıldığı sunuculara uygulanabilecek ve ilerde çıkacak Server 2008 bileşen ve hizmet güncelleştirmelerinin sayısı azalmış ve tutarlılığı artmış olacaktır.

Çekirdek kurulum, satın alacağınız Server 2008 DVD medyasıyla birlikte gelen bir kurulum seçeneği olacak, diğer bir deyişle Microsoft’un Web sitesine bağlanıp yardımcı programlar indirmek, sisteme yamalar uygulamak gibi endişeleriniz olmayacak. Peki çekirdek kurulumun normal kurulumdan farkı ne? Hemen sıralayalım, bir kere Windows GUI’si (masaüstü çekirdeği) mevcut değil. Yani Windows Gezgini yok, Internet Explorer mevcut değil, hatta Denetim Masası bile (iki bileşen hariç) kullanılamaz durumda olacak. Çekirdek Server 2008 sunucusunu tamamen komut satırından çalıştırılabilen komutlar ve toplu işlem dosyalarıyla yönetecek ve yapılandırabileceksiniz, adeta Linux/UNIX platformları gibi.

Çekirdek kurulum yapılan sunucular, temel rollerden bazılarını üstelenebilecek, örneğin DHCP Sunucusu, DNS Sunucusu, Domain Controller rolü (Active Directory Directory Services), Terminal Services gibi. Özellikle DHCP ve DNS sunucuları için ideal bir kurulum seçeneği olan çekirdek kurulum, Domain Controller rolü sözkonusu olduğu zaman bence çok uygun değil. Zira, Read Only Domain Controller olarak yapılandırılamayacaklar ve tüm bilgi işlem görevlilerinin aşina olduğu Active Directory Users And Computers eklentisi mevcut olmayacak. Aslına bakarsanız hiçbir MMC (Microsoft Management Console) bileşeni sistemde olmayacak, söylediğim gibi herşey siyah arka plana sahip bir komut istemi penceresinden yönetilecek.

Şunun altını da önemle çizmek isterim ki, çekirdek Server 2008 platformun uzaktan yönetim seçenekleri çalışmalarınızı kolaylaştıracaktır. Örneğin bir Terminal Services oturumu ile Uzak Masaüstü bağlantısı kurabilir veya Event Viewer (Olay Görüntüleyicisi) ile günlükleri uzaktan takip edebilirsiniz. Uzaktan yönetim yapabileceğiniz bilgisayarlar, normal kurulum yapılmış Windows Server 2008 platformlar olabileceği gibi, bir Windows Vista sistemi de olabilir. Ancak yeni bir özellik olan Terminal Services Remote Applications ile uzaktan yönetim çok daha pratik hale geliyor. Buna göre, çekirdek Server 2008 makine üzerinde Terminal Services rolünü ve Remote Applications özelliğini yüklemenizin ardından, uzaktan bağlantı ile bu sunucuya bağlanıp %windir%System32 klasöründe bulunan cmd.exe dosyasını bir kurulum paketi (.rdp) haline getirip yönetimi gerçekleştireceğiniz Server 2008/Vista bilgisayara bu paketi taşımanız yeterli. Böylece bu kısayolu her çift tıklayışınızda çekirdek Server 2008 makinedeki komut istemi çalışacak ve siz de uzaktaki sunucuyu komutlarla yönetip yapılandırabileceksiniz.

Çekirdek kurulum konusunda önemli iki noktanın daha altını çizmek gerektiğini düşünüyorum. Microsoft’un geliştirmekte olduğu yeni virtualization (sanallaştırma) teknolojisi olan Hypervision platformuyla çalışacak olan Server 2008 makinelerde, host işletim sistemi olarak çekirdek Server 2008 kurmak en doğru seçenek olacaktır. Sistem kaynaklarının imkanları dahilinde oluşturacağınız virtual machines (sanal makineler) üzerinde yine sanallaştırma ile çalışacak işletim sistemlerini ise normal kurulumla sisteme yükleyebilirsiniz. Ve bir sonraki blog yazımda bahsedeceğim NAP (Network Access Protection – Ağ Erişim Koruması) konusuyla ilgili olduğu için, Certification Authority (CA) rolünün çekirdek kurulumda mevcut olmadığını da belirtmem gerekiyor. Dolayısıyla IPSec’le birlikte NAP senaryosu kullanırken, CA rolünü veya rollerini mutlaka normal kurulum yapılmış bir Server 2008 platformda etkinleştirmeniz gerekecek.

Özetlemek gerekirse, Microsoft gerçekten harika bir seçenek olarak bizlere çekirdek kurulumu sunuyor. Arka planda çalışan daha az hizmet, daha az yüklü bileşen ve birbirine bağlı daha az alt sistem ile, gerek sistem kaynaklarının tasarruflu ve verimli kullanım, gerekse ekstra güvenlik temin ediliyor. Elbette bir başka bakış açısıyla da, bir çoğumuzun komut satırından çalıştırılabilen komutların, toplu iş dosyalarının ve bunlarla birlikte kullanılan parametrelerin uzmanı olacağını söylemek de mümkün görünüyor.

LUMINA Eğitim Kurumlarının MSDN AA lisansı olduğundan kurum çalışanları trackerdan indirebilirler ve lisans numarası için IT Departmanına başvurabilirler!

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Guest

idare eder