1. Anasayfa
  2. 11.Sınıf

2008-2009 Eğitim Yılı Sistem Bakım Onarım Dersi 1.Dönem 2.Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları


1




1)      Bilgisayar ve çevre birimlerin bakım onarımı kapsamında, bilgisayarın zarar görmemesi ve bozulmaması için alınacak önemli tedbirlerden 5 tanesini yazınız.

2)      Scandisk işlemi nedir ve niçin yapılır? Açıklayınız.

3)      Disk birleştirme (defrag) işlemi niçin yapılır? Sisteme ne gibi fayda sağlar? Açıklayınız.

4)      Windows’un çalıştır kısmına “ chkdsk d: /f ” komutunu yazarsak ne tür bir iş yapılır?

5)      Regedit (Kayıt defteri düzenleyicisi) nedir? Açıklayınız.

6)      Virüs ve antivirüs kavramlarını açıklayınız. Virüslerin bulaşma yolları nedir? Virüslerin bulaşmasını engellemek için ne tür önlemler almalıyız?

7)      Trojanlar (Truva atları) hakkında bilgi veriniz. Virüslerden farkı nedir? Açıklayınız.

8)      Güvenlik duvarı (firewall) nedir? Güvenlik duvarlarının çalışma mantıklarını açıklayınız.

9)      Veri nedir? Veri kaybını engellemek için ne tür önlemler almamız gerekir? Açıklayınız.

10) Elektrostatik yük ve elektrostatik deşarj kavramlarını açıklayınız. Bilgisayar sisteminin statik yükten zarar görmesini engellemek için ne tür önlemler almalıyız?

 
NOT: Hersoru 10 puan değerindedir.
CEVAPLAR
 

1)      Kullanılmadığı süreler içinde hem bilgisayar, hem de monitör kapalı tutulmalıdır.

· Kullanılmadığı zamanlarda üzeri örtülü tutulmalı ve temizleme işlemi özel sprey ile yapılmalıdır

· Bilgisayar mümkün olduğunca tozsuz-temiz ortamlarda kullanılmalıdır, yanında sigara içilmemeli, kaza ile üzerine dökülmemesi için yanına çay, kahve gibi dolu bardak koyulmamalı.

· Bilgisayar ve donanımını direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

· Ekranda sabit duran bir görüntü varken, monitör uzun süre (2-3 saat gibi) açık bırakılmamalıdır.

· Hava akımını önleyecek kadar bilgisayar duvara yakın olmamalıdır.

· Bilgisayar kapatıldıktan sonra yeniden açılacaksa en az 30 saniye beklenmelidir.

· Bilgisayar topraklı bir prizde çalıştırılmalıdır ve direkt olarak elektriği kesilmemelidir.

· Bilgisayar açıkken, monitör, klavye, yazıcı vs. kabloları çıkarıp takılmamalıdır.

 

2) Sabit disk kullanıldıkça zamanla bozuk bölümler oluşabilir. Bozuk bölümler sabit diskin perfor-mansını düşürür ve veri yazmayı (dosya kaydetme gibi) zorlaştırır hatta imkânsız hale getirir. Hata Denetleme Yardımcı Programı sabit sürücüde bozuk bölümleri tarar ve belirli dosyaların veya klasörlerin yanlış yerleştirilip yerleştirilmediğini belirlemek üzere dosya sistemi hatalarını tarar.

Bu yardımcı program, dosya ve klasörlerin bütünlüğünü veya sabit diski fiziksel hatalar açısından tarayarak sistemin tamamını kontrol eder. Sistemin okuyabileceği tüm formatlanmış disklerde kullanılabilir. Bu program, sistemin uygun bir biçimde kapanmadığı zamanlarda her seferinde veya ayda en az 1-2 kere kullanılmalıdır.

 

3) Bir program ya da veri, sabit disk sürücüye kaydedildiğinde, bu bilgiler sabit diskin çeşitli kısımlarına iki veya daha fazla parçaya bölünerek yazılabilir. Buna, fragmentation (parçalama) denir. Parçalama, bir sürücünün performansını düşürür. Birleştirici programı, parçaları kullanılabilir alanlarda tekrar bir araya getirerek, sabit diskteki boşlukları en iyi şekilde kullanır ki bu da programların daha çabuk okunmasını ve çalıştırılmasını sağlar.

 

4) D sürücüsündeki diskin denetlenmesini ve Windows’un hataları düzeltmesini sağlayan bir komut satırıdır.

 

5) “Regedit – Kayıt Defteri Düzenleyicisi”, bilgisayarın nasıl çalıştığı konusunda bilgiler içeren sistem kayıt defterindeki ayarları görüntülemek ve değiştirmek için gelişmiş bir araçtır.

Kayıt defteri; bir bilgisayarın yapılandırılmasına ilişkin bilgilerin bulunduğu veritabanı deposudur. Kayıt defterinde Windows’un çalışması sırasında sürekli başvurduğu bilgiler bulunur.

 

6) Virüs, herhangi bir bilgisayara değişik yollarla girebilen ve bu bilgisayarlarda istenmeyen sonuç ve zararlara yol açan programlara verilen genel bir isimdir. Anti-virüs programları virüsleri tespit eden, virüs bulaşmış dosyaları temizleyen veya silen programlardır.

Virüsler en yaygın olarak; Disket, CD yolu ile, E-posta yolu ile, Ağ üzerinden, internet’ten indirilen programlar üzerinden bulaşırlar. Virüslerin bulaşmasını engellemek için; öncelikle sistemimize lisanslı bir anti-virüs programı kurmamız gerekir. Kurduğumuz bu programı sürekli güncel tutmamız gerekir. Dışarıdan veya internetten gelen dosya veya programları kullanmadan önce mutlaka virüs taramasından geçirdikten sonra kullanmalıyız. Güvenli olduğunu bilmediğimiz dosyaları açmamalı internet sayfalarına da bağlanmamalıyız.

 

7) Trojanlar internet yoluyla kullanıcı bilgisayarına girilmesini sağlayan programlardır. Virüslerden farklı olarak, trojanlar gözle görülür. Trojanların asıl amacı şifreleri ele geçirmektir.

 

8) Firewall, tek bilgisayarınıza veya yerel ağınıza internetten veya diğer ağlardan erişimi kısıtlayarak, bilgisayarınızı veya yerel ağınızı, internetten veya diğer ağlardan gelecek saldırılara karşı koruyan bir bilgisayar ve üzerindeki yazılıma verilen genel addır.

Ağ Güvenlik duvarları erişim kontrol kararlarını verirken iki güvenlik mantığı yaklaşımını kullanır. İki yaklaşım mantığının da amacı gelen ve giden veri paketlerini kontrol etmektir. 

  • Özel olarak izin verilmeyen her şeyi reddet. 
  • Özel olarak reddedilmeyen her şeyi kabul et. 
 

9) Bilgisayar için anlamlı olan her türlü bilgiye veri denir. Bilgisayar için veriler, 1 ve 0 ların yan yana mantıklı bir şekilde dizilimiyle oluşur. Bu dizilimin bazı nedenlerden dolayı (fiziksel darbe, manyetik alandan etkilenme vs.) bozulması veri kayıplarını ortaya çıkarır. Veri kayıplarını engellemek için alınabilecek önlemler:

Elektrikli koruma: Bilgisayar elektrik enerjisi ile çalışır. Ani elektrik kesintileri veri kaybına neden olabilir. Bunu engellemek için kesintisiz güç kaynakları kullanmalıyız.

 

Fiziksel güvenlik: Bilgisayar sabit diski fiziksel darbeye uğradığı veya yere düştüğü zamanlarda veri kaybı olabilir. Bunun için dikkatli kullanmalıyız, fiziksel darbeye maruz bırakmamalıyız.

Veri güvenliği:Önemli dosyaların yanlışlıkla veya bir etkenden dolayı silinme ihtimaline karşı zaman zaman yedeği alınmalıdır. Silinme ihtimaline karşı anti-virüs programları ile sistem korunmalıdır.

Disk güvenliği: Belli aralıklarla diskler hatalara karşı taranmalı, ortaya çıkan hatalar ilerde daha büyük sorunlar oluşturmadan, düzeltilmelidir.

 

10) Elektrostatik yük: İki cismin sürtünmesi ile ortaya çıkan durgun elektrik yüküne denir.

Elektrostatik deşarj: Durgun elektrik yükünün bir cisimden başka bir cisim üzerine akmasıdır.

İnsan vücudundaki durgun elektrik yükü hassas elektronik parçalara boşalırsa, bu hassas parçaların hasar görmesine veya bozulmasına sebep olabilir. Bunu engellemek için kullanıcı parçalara dokunmadan önce üzerindeki statik elektriği, metal bir cisme veya toprağa dokunarak boşaltmalıdır.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
şafak

ben şahsen bu sayfayı beyentim herkese dafsiye ederim :twisted: güzel ama biraz daha cok bilgi olsaydı daha iyi olurdu