1. Anasayfa
  2. Donanım

DVD NEDİR?


1

DVD Teknolojisi, son yıllardaki görüntü sıkıştırma ve CD lerde gelişen yoğun kaydetme tekniklerinin daha da geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. İlk DVD 1995 yılında üretilmiş öncelikle Amerika pazarında ve daha sonra tüm dünyada yaygın bir pazar payı elde etmiştir.Her biri 12.0 GB a varan depolama kabiliyetine sahip DVD CDlerinde filmin yanısıra, 8 ayrı dilde dublaj ve 25 ayrı dilde alt yazı sığdırılabilmektedir. Yine bu CDlerin içinde prodüksiyon notları, fragmanlar, değişik açılardan filmi izleme ve buna benzer bir sürü ekstra özellikler de eklenebilmektedir. Tabii ki bütün bu ilave özellikler DVD CDsinin üretim aşamasında üretici firma tarafından konulmaktadır. Bunun da bir maliyeti olduğundan genelde piyasadaki 2. Bölge filmlerinde 3-4 dilde dublaj, 10-15 dilde alt yazı olmaktadır.

DVD lerde kullanılan grafikler MP2 formatında saklanmaktadır. Buda yaklaşık olarak VHS kasetlerdeki görüntüden 2 kat VCD’lerden 4 kat daha iyidir. Ama görüntü dışındaki asıl fark ses kalitesinde ortaya çıkmaktadır. VHS ve VCD lerdeki ses kaydı en fazla stereo olabilmektedir. Oysa DVD lere Dolby Digital 5.1 ve DTS (6 kayıtlı ses çıkışlı) ses kayıtları ile sinema ortamı ile aynı özelliklerde ses elde edilebilmektedir.Yukarıda Belirtilen ekstra özellikler, menu sistemi, menuden istediğin yerden başlatma, filmin ortasında dil değiştirme veya yönetmenin sesinden çekim açıklamalarını dinleme sadece DVD lere has özelliklerdir.Son olarak bazı DVD ler PC uyumlu üretilmekte bunların içinde ekran koruyucular, oyunlar ve resimler de eklenmektedir.

DVD Dijital Versatil Disk yada Dijital Video Disk’in kısaltılmış halidir. DVD teknolojisi, en gelişmiş ve yüksek standartta görüntü kalitesi sunar. Standart VHS sistemi yatay 210 satır çözünÜrlük sunar. Lazer disk 425 satırlık çözünürLük sunar. DVD 540 satırlık bir çözünürlük sunar. Hepsi bu kadar değil; DVD teknolojisi size değişik görüntü formatları içinde seyir alternatifleri de verir: Windscreen format 20:99 Letterbox format 16:9 Panned format 4:3 (klasik televizyonların formatı) Kullanıcı televizyonunun tipine göre istediği formatta diskleri izleyebilir .

Bütün DVD oynatıcılar ses CDlerini dinlemenize imkan verirler. DVD evinize Dolby AC3 ses özelliklerini getirir. Sinemada izlediğiniz iyi kalitedeki filmlerin ses özelliğini evinizde yaşayabilirsiniz. Altı ses kanalı, en gerçekçi ses kalitesi ile sizi kuşatır. Bazı DVD playerlar AC3 ses decoder ile birlikte geliyor, eğer aldığınız player bu özelliğe sahip değilse ayrıca bir AC3 decoder almanız gerekecektir.DVD aynen ses cdlerinin formatına sahiptir: 12 cm çapındadır ve istenirse her iki yüzüne de kayıt yapılabilir.DVD teknolojisi bütün bilgiyi normal bir cd yüzeyine daha fazla sıkıştırarak bu kapasiteye ulaşıyor. Böylece izler (track) bir birine daha fazla yakınlaşmıştır, ve her bir veri noktacığı normal cdlere oranla daha küçüktür. DVD disklerinin ikinci yüzü laser ışınİn netleme derinliği (focus) değiştirilerek okunur.Bu şu anlama gelir: DVD diskleri her bir yüzeyinde 4.7 cigabayt veri taşıyabilir. Bu bize her bir yüzde 133 dakikalık bir görüntü alanı sağlar. Mevcut filmlerin %92’si bu alana sığabilir.

Bölge Uygulaması

DVDmlerin cogu encrypted olarak gelir , yani DVD ozel bir kodlama sistemiyle korunmak tadir ve Filmi Disk’e gecirme olasiligi yoktur.Gecirildiginde Saglikli bir film elde edilemez. Dvd ‘lerde bulunan baska bir koruma ise Bolge korumasidir.Dunyanin farkli bolgelerine farkli kodlar verilmistir, bolge1.Amerika bolge2.Avrupa , japonya.. gibi DVD oynaticimizdakiBolge kodu ile DVD ‘deki bolge kodu tutmadigi taktirde DVD yi izleyemeyiz.

Bu korumanin amaci Daha once Amerikada Cikan Filmleri , Avrupada sinemalara gelmeden once bizim izlemememiz ve Baska bolgeden film almamamiz,Ancak Hersey ‘de oldugu gibi Bu 2 korumada Bunlari engelemeye yetmedi cunku cok kisa bir sure icinde DVd-Rom ‘lara BIOS update’leri ile Free Region Bios ‘lar cikmaya basladi ve DVD hard-disk`imize kopyalamayi saglayan Decrypter cikti.Kisa bir sure icinde DVD’lerde yeni bir korumanin uygulanmasi bekleniyor.

Dünya DVD player dağıtımı açısından altı ayrı bölgeye ayrılmıştır. Bu altı bölgeden herhangi biri kodlama sitemi yüzÜnden diğerlerinin standartlarında üretilen bir DVD player’ı oynatamaz. (Fakat aslında bu kısıtlama denilen bütün standartları birarada bulunduran cihazlarla aşılmİŞtır.) Peki bunun gerekçesi neydi? Neden disklerin serbestçe dolaşması ve yaygınlaşması yerine böyle bir tercih yapıldı?

Filmler (DVD) tüm dünyada farklı bölgelerde farklı zamanlarda piyasaya sürülüyor. Tipik olarak Amerika Ve Kanada’da önce, Avustralya ve Japonya’da altı ay sonra, ve Avrupa’da Amerika’dan tam 12 ay sonra piyasaya çıkıyor. Bu durumda bazen, bir film Avrupa’da sinemalarda gösterilmeden önce DVD olarak Amerika’dan satınalmak mümkün oluyor.DVD’in yüksek kalitesi ve Hollywood’un film dağıtım sistemi yüzünden, 2-6 bölgelerdeki insanların film kendi bölgelerinde sunulmadan önce, 1. bölgedeki kaynaklardan sözkonusu filmi izlemelerinin önlenmesini düşünülmüştür.

Bölge Uygulamasından Kaçınmak Nasıl Mümkündür?

Codefree denilen DVD cihazları bu problemi ortadan kaldırmak için yapılmıştır. Fiyatları bir miktar daha yüksek, ama 1′den 6′ya kadar bütün bölgelerin disklerini oynatabiliyorlar ama burada önemli olan bir codefree cihaz alırken TV sisteminizi de düşünmelisiniz. Örneğin Türkiye’de sistem PAL olduğu için, sinyal çıkışı PAL olan bir codefree DVD player almalısınız. Ama aynı anda PAL,NTSC vs. sistemleri bir arada bulunduran codefree cihazlar da var .Başa dön

Birinci nesil DVD sürücüleri yüksek veri transfer hızına sahip CD ROM sürücülerden daha hızlı ve 7 kat daha fazla bilgi ( 4.7 GB) depolama imkanına sahiptir. DVD ‘yi optik yedekleme ünitelerinin logik olarak update edilmesi olarak gibi de düşünebilirsiniz. DVD yayginlaştigi zaman artik kimse optik yedekleme cihazlarini kullanamayacaktir. DVD cihazlari hem daha hizli, hem daha kapasiteli olacaktir.

DVD sistemlerinin çeşitli versiyonlari bulunmaktadir:

DVD-ROM Kaydedilmiş CD’leri okuyabilir. CD-ROM yerine kullanilacak sistem

DVD-RAM Tekrar yazilabilir kayit cihazi. Şimdilik DVD-RAM üzerinden kullanilabilir. Arşivleme için ideal

DVD-R Sadece tek defalik kayit yapabilir. Kaydedilen CD her türlü DVD okuyucuda kullanilabilir.

DVD-Audio Müzik sektörüne yönelik, Audio CD’lerin yerine kullanilacak müzik diski

DVD-Video Yüksek kalitede ses ve video özellikleri taşiyan tam bir standart oluşturmuş sistem.

Şu anda piyasada seri şekilde kullanima sunulan DVD-ROM, bilgisayar sistemleri üzerindede CD-ROM sürücüsü olarak da kullanilmaktadir. Sinema sektörünün gözdesi olan DVD-Video sistemi sadece film seyretme amaçli müstakil kullanimli DVD player veya Bilgisayar üzerinde DVD-ROM + DVD playback kitler ile seyredilebilir.

Kayit yapabilen DVD Recordable cihaz satişi kisitli olarak yapilmaktadir. Kayit yapabilen DVD cihazlarin maliyetleri şu an için yüksektir. Data ve Video film arşivleme amaçli olarak DVD-RAM (defaten kaydedilebilir) özel kullanimi içermesine ragmen ekonomik fiyati ile de endüstri sektöründe geniş bir kullanici kitlesi bulmaktadir.

NEDİR BU SOFTDVD?

VideoCD’ler türeyince, ekran kartlarına bağlanan MPEG-1 kartlar çıkmıştı. Ekran kartının ve PC’nin işlemci

güçleri yetmediğinde filmler çok kare atlamalı seyredilebiliyor, bu yüzden bu tür kartlar gerekiyordu. Sonra

ekran kartları da MPEG-1 desteklemeye başladı; bir süre özel kartlar “hardware MPEG”, ekran kartı ve yazılım

desteği ile oynatanlar ise “software MPEG” olarak anıldı. Şimdilerde ise MPEG-1 oynatamayan ekran kartı hiç kalmadı.

MPEG-2 ise güçlü bir video sıkıştırma formatı olmasının yanı sıra resim kalitesi MPEG-1′den çok çok daha iyi.

Hatta TV’den bile daha iyi. Ama hem bu görüntü kalitesi, hem de özellikle DVD filmlerdeki yüksek ses kalitesi

dosya boyutlarını inanılmaz artırıyor. Örneğin, Encore 5x sürücü CD’sinde sürücüyü denememiz için verilen yaklaşık

3 dakikalık bir filmin boyutu 180 MB’ı buluyor. Kaba bir hesapla, bir DVD 133 dakika film alabildiğine, ve tek yüzde

CD-ROM’un yaklaşık 7 katı veri depolayabildiğine göre, bir CD-ROM maksimum 20 dakikalık MPEG-2 film alabilir.

Bu yüzden bazen iki yüzde toplam 3 saati bulan DVD filmleri oynatmak için bir DVD sürücüye ihtiyacımız var.

Peki, bu filmlerin çözülüp ekrana yansıtılabilmesi için bir MPEG-2 kartına ihtiyacımız var mı? Günümüzde ekran kartı

işlemcileri öyle güçlendi ki, bazı kartlar için “yok” demek mümkün. İşte bir MPEG-2 kartına gerek kalmadan, güçlü

bir ekran kartı ve bir DVD oynatıcı yazılım yardımı ile MPEG-2 filmleri oynatılması işlemine “SoftDVD” adı veriliyor. Ama bu iş için en az PII işlemci gerektiğini belirtelim. XingDVD minimum PII 233 istiyor; önbellekli Celeron 300A’dan itibaren de Celeron serisinde problem çıkacağını sanmıyoruz. Daha zorlayıcı olması için PII-233 üzerinde gerçekleştirdiğimiz denemelerde XingDVD falso vermedi; PowerDVD daha işlemci bağımlı gibi görünüyor. “Hangisi Daha İyi? Siz Karar verin…” başlıklı kutumuzda Soft DVD ve MPEG-2 kartı destekli DVD çözümlerinin avantaj ve dezavantajlarını sıraladık. Ama SoftDVD’nin görünürdeki en önemli avantajı fiyat olarak karşımıza çıkıyor. MPEG-2 kartlı bir DVD sürücü paketi 250-300$ civarında iken, sadece DVD sürücüyü 150$ civarında bir fiyatla alabilirsiniz.

DVD SÜRÜCÜ+ MPEG-2 KART

Avantajları:

Pentium 100 işlemcili PC ile bile kare atlamasız, tam ekran DVD.

MPEG-2 kart üzerindeki çıkışlar sayesinde doğrudan TV’ye bağlantı.

MPEG-2 kart üzerindeki çıkışlar sayesinde doğrudan Dolby Digital (AC-3), 5+1 hoparlörlere bağlantı.

MPEG-2 karta uyumlu DVD oynatıcı yazılımın birlikte gelmesi.

MPEG-2 karttan ses kartına dahili bağlantıların olması.

Dezavantajları:

MPEG-2 kartının getirdiği ek maliyet.

Sistemde fazladan boş bir PCI yuvası gerektirmesi.

PC monitöründe görüntü kalitesinin, kullanılan MPEG-2 kartın kalitesine bağlı olması.

Ekran kartı + MPEG-2 kartı konfigürasyonunun yanında bir de add-on kart (3Dfx) varsa bu üçünün görüntüyü (Windows ve DVD’de) bozabilmesi.

DVD SÜRÜCÜ+ GÜÇLÜ EKRAN KARTI

Avantajları:

l MPEG-2 kart olmadığı için maliyetin düşük olması.

l Güçlü ekran kartlarının görüntü kalitesi de iyi olduğundan, yeni

çıkan gelişmiş DVD oynatıcı yazılımlarda genelde iyi görüntü kalitesi elde edilmesi.

Dezavantajları:

Ekran kartının ve PC’nin işlemci gücüne, kullanılan DVD oynatıcı yazılımına bağlı olarak kare atlamaları.

Dolby Digital (AC-3) desteği olmaması (ileride SB Live! veya

Diamond Monster MX300 gibi ses kartları ile bu sorun giderilebilir).

DVD oynatıcı yazılım bulma sorunu (bazı ekran kartları ile birlikte geliyor, ama çoğundan çıkmıyor; 5-50 $ civarında ücretlerle DVD oynatıcı yazılım alınması gerekiyor).

Sadece bazı yeni ekran kartlarında TV çıkışı olması. Bazı TV çıkışlı kartlarda da ayar iyi yapılmamışsa TV görüntülerinde bazen sorun yaşanması.

DVD yazılımı üreten XingTech (XinDVD), Cyberlink (PowerDVD), Zoran gibi firmaların Türkiye temsilcilerinin

olmaması.

DVD Denemelerinden Notlar

Creative Encore 5x paketi ile gelen Dxr2 kartı S-video kablosu veya kompozit kablo ile TV’ye bağlayıp denedik. TV’de çok iyi sonuçlar veriyor. Hatta monitörde PC-DVD yazılımının verdiği soluk renkler asla TV ekranına yansımadı. Çok yakından seyrettiğinizde TV’nin düşük çözünürlüğünden kaynaklanan satırlar belli oluyor ama, TV kanallarında seyrettiğiniz filmlerden çok daha iyi sonuç verdiği ortada. Fakat arkasındaki S-video girişi özel. Birlikte gelen S-video kablosunun bir ucunda bu özel yuvaya oturan özel bir konnektör, diğerinde standart S-video konnektörü var .Kablo çok kısa (1.8 m), TV’yi PC kasasına çok yaklaştırmanız gerekiyor. Piyasadan bir S-video kablosu alalım diyecek olsanız, böyle bir ucu standart, diğer ucu özel kablo bulamazsınız.

Asus’un TV çıkışlı kartları ile standart olarak 1.5 m’lik bir S-video kablosu geliyor. Bazı ekran kartlarından bu kablo çıkmayabiliyor. Tabii TV çözümü için piyasadan daha uzun bir S-video kablosu alabilirsiniz; hiç olmazsa Dxr2′dekinin aksine bu kartların Video-out konnektörleri standart. TV çıkışlı kartlarda S-video’nun kompozit video’dan daha iyi görüntü verdiği söyleniyor; biz de bu sonuca vardık. TV çıkışlı kartlarda TV’ye yansıtılan Windows ekranı çok bulanık görünüyor; bazı kartlarda bu görüntüyü almakta bile sorunlar çıkabiliyor. TV çıkışı, DVD veya VideoCD’ler dışında önerilebilecek bir şey değil. TV çıkışı var diye ekran kartı alıyorsanız bunu gözardı etmeyin. TV çıkışlı ekran kartlarında TV’ye görüntü aktarabilmeniz için çözünürlüğün 800×600 olması şart. Aksi halde görüntü alamazsınız. Ayrıca görüntü alabilmeniz için varsa kartın Görüntü Özellikleri diyalog kutusuna eklediği bölmelerden TV çıkışını ve PAL ayarını yapmalısınız. Bu ayarlar yoksa, Cardex örneğinde olduğu gibi PC’nizi boot etmelisiniz .TV çıkışı alamama sorunlarının büyük kısmı sistemdeki sürücü ve yazılım karmaşasından kaynaklanıyor. Düzgün kurulmuş bir sistemde pek sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz. DVD filmlerin çoğu 16:9 formatında. Yani normal ekran (4:3) TV’lerde filmleri üstten ve alttan siyah şeritlerle, dar olarak izleyeceksiniz. 16:9 formatındaki TV’ler ise (örneğin Philips Matchline serisi) yeni yaygınlaşıyor.

1- DVD’yi CD-ROM’dan ayıran nedir?

DVD, İngilizce “Digital Versatile Disc” sözcüklerinin baş harflerinden elde edilen bir kisaltmadir. Bu sözcükleri Türkçeye “çok yönlü kullanılabilen dijital disk” olarak tercüme edebiliriz. Görünüş olarak DVD’yi CD’den, yani “Compact Disc”ten ayırmak imkansız gibidir. Ancak kayıt kapasitesi olarak aralarında dünya kadar fark ve CD’nin veri kaydı yapan sadece bir bilgi tabakası varken, DVD’nin üzerine bilgi yazılabilen birden fazla boyutu vardır.

DVD’nin kayıt kapasitesi, üzerindeki bilgi tabakalarının sayısına bağlı olarak değişir. DVD-5 4,7 Gigabyte veri kaydeden bir tabakaya sahiptir. DVD, yüzey üzerinde iki tabakanın üst üste oturmasından oluşur. Bu da 8,5 Gigabyte’lık bir kapasite demektir.

DVD10, sayfa başına veri tabakasında çift taraflı veri taşıyıcıdır. 9,4 Gigabyte’lık veri alır. DVD18’de ise, yüzey başina iki tabakada maksimum 17 Gigabyte eklenir; bu bir CD’nin 26 katı kadar veri miktarı demektir.

2- DVD nerelerde kullanılır?

DVD, film, bilgisayar verileri ve müzik için kayıt aracı olarak kullanılır. Ayrıca DVD video, alışılmış VHS kasetlerinin yerini de almaya başladı. DVD resim ve ses kalitesindeki mükemmellikle, doğru teknik donanımıyla evinizi sinema salonuna çeviriyor. Ayrıca yedi farklı dilde altyazı, film kesitlerine doğrudan erişim için menüler, filmlerin oluşumu için arka plan bilgileri (“making of“) ve daha pek çok farklı özelliğe sahip.

Bilgisayar veri taşıyıcısı olarak DVD-ROM şu ana kadar çok yaygınlaşmadı. Microsoft’un Encarta Plus’ı (75 dolar) gibi bazı ansiklopediler, oyunlar ve yine Microsoft’un Works Suite 2001 (280 mark) gibi uygulamaları DVD’nin büyük kayıt kapasitesinden yararlanıyor. Yüksek değerli müzik kayıtları için de DVD henüz çok fazla kullanılmıyor.

3- Dolby dijital ne demek?

Dolby Digital (veya “AC-3” ve “5.1”) günümüzde standart haline gelen DVD sinema filmlerindeki ses formatıdır. Dolby Digital’de sesin oluşumunu birbirinden bagimsiz beş ses kanali sagliyor. Yine buna uygun olarak evin dört köşesinde bulunan hoparlörler televizyon ekranina orta mesafede yerleştiriliyor. Altinci bir kanal dişaridan ses derinligi veriyor. Bunlarin nedeni, izleyiciyi dört bir yandan kuşatan seslerin olabildigince gerçek bir ses ortami oluşturmasidir. Iyi bir dolby dijital sistem, filmdeki bir helikopterin odanin bir yanindan diger yanina geçtigi veya uzay gemisinin yani başimizda oldugu hissini vermeli.

4- DVD’yi bilgisayarda çalıştırmak için neye ihtiyaç var?

DVD’yi bilgisayarda oynatabilmek için DVD sürücüsüne (250 marktan başlıyor) ihtiyaç var. DVD-ROM’un varlığı yeterlidir. Sinema filmlerini de DVD üzerinden seyretmek için PC’nin en az 400 MHZ hızlı işlemciye ihtiyacı vardır. Pentium II, Celeron ve AMD K62 gerekir. Buna ek olarak Power DVD veya Cinemaster (40 marktan başlıyor) gibi bir DVD oynatma programına da ihtiyaç var.PC’nin işlemcisi yavaşsa, fiyat artacaktir: Bu durumda DVD film verilerinin yüksek performans gerektiren şifre çözme işini üstlenen bir MPEG-2 decoder kartina (100 marktan başlar) ihtiyaç var. Eger sadece resim kalitesi yüksek bir film seyretmekle kalmak istemiyor, bilgisayarda çalişan DVD’nin sese keyif veren tüm özelliklerini de istiyorsanız, ses kartınızın (örneğin Soundblaster’ın Live Player 5.1 modeli–200 mark) Dolby Digital decoder üzerinden uygun bir hoparlör seti (200 mark’tan başliyor) ile desteklenmesi gerekir. (Bkz 3. soru)

5- Neden ek bir güçlendiriciye ihtiyacim var?

DVD’de en güzel görüntü ve en güzel ses keyfini tatmak istiyorsanız televizyon ve DVD player yeterli olmaz. Bu durumda DVD üzerinden geçilmesini sağlayan bir güçlendiriciye veya “receiver”a (içine radyo monte edilmiş güçlendirici) ihtiyaç var. Böyle bir cihaz DVD’nin altı ses kanalını değerlendirir, sinyallerini güçlendirir ve bunları hoparlöre iletir. Technics veya Sony gibi üreticiler komple RCV’li, altı hoparlör ve DVD player’lı sistemleri 1500 marktan başlayan fiyatlarla satıyorlar. Böyle bir sistemi kendiniz oluşturduğunuzda çok daha pahalıya mal edersiniz.

6- DVD filmlerinde neden ülke kodu var?

Her filmin DVD’si film sektörünün kendi coğrafi pazarını korumayı hedeflediği bir ülke kodu ile (coğrafi kod da denir) tanımlanır. Öyle ya, yaratıcı birileri Amerika’da erken çıkan ucuz DVD’leri toparlayıp kendi ülkesinde satmayı akıl edebilir. Ülke kodu sayesinde Amerika’dan alınan bir DVD (ülke kodu 1), Türk cihazı üzerinde (ülke kodu 2) bloke edilmiştir, çalışmaz. Ancak DVD’nin ve oynatma cihazının ülke kodları birbiri ile aynıysa görüntü elde edilir.DVD player’lar genellikle sabit olarak bir ülke kodu için programlanmıştır. Eğer Türkiye’de Amerika’dan gelen bir filmi görmek istiyorsanız ya bir Amerikan DVD player’ı edinmelisiniz veya cihazınızı “code-free” hale dönüştürtmeniz gerekir. Yeni bir DVD sürücüsünde ülke kodu maksimum üç defa değiştirilebilir. Pek çok eski cihazda (1999 sonuna kadar) ülke kodunu tamamen kapatmak mümkündü.

7- Ne zaman DVD yazıcı almalı?

DVD yazıcı cihazları piyasada bulmak mümkün. Ancak şu an için bu tarz cihazları almak pek doğru olmaz; hem fiyatları yüksek hem de üreticiler bu teknolojinin standardında karar kılmış değiller. Günümüzde dört standart var: DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW ve DVD+RW.

1000 Mark’ın altında satılan DVD RAM sürücüler bir yüze 2,6 Gigabyte kaydediyor. Henüz piyasaya çıkmamış olan DVD+RW’lerde bunun 3 Gigabyte’a çıkması bekleniyor. Her iki format da günümüz DVD player’lar ve sürücüler tarafından okunamıyor. 4,7 Gigabyte’ı bir yüzeye yazan DVD-R ve DVD-RW formatlarının en azından çıkacak yeni cihazlarla okunabilmesi bekleniyor.

8- DVD’yi CD üzerine nasıl çekebilirim?

DVD içeriğini hazırlayacağınız bir video CD üzerine yasal olarak kopyalayabilirsiniz. Ancak resim ve ses kalitesinde büyük bir oranda bozulmaya neden olmamalıdır bu. Ayrıca film 70 dakikadan daha uzun olmamalıdır. Güvenlik kopyası oluşturmak için bir DVD player’a, birkaç Gigabyte’lık boş yeri olan bir bilgisayara, TV Tuner kartına (100 mark’tan başliyor) ihtiyaç var. DVD player, Tuner kartinin audio-video çikişina takilir. Macrovision kopyalama korumasini devre dişi birakmak için bir video enhancer’ını (bkz. soru 7) araya koymak gerekir.

Tuner kartının kayıt (veya “capture”) fonksiyonu olan DVD’yi aynı zamanda çalıştırın. Tuner kartı kaydedilen video ve audio dosyalarını AVI dosyası olarak sabit diske atar. 70 dakikalık bir filmde yazılımın her birini, büyüklüğü 2 Gigabyte’ı geçmeyen iki ile üç dosyayı AVI formatı ile kaydeder. Bunun nedeni şudur: Windows 95 ve Windows 98’in bazı sürümlerinin daha büyük dosyalarla başa çıkamaması. TV kartınızın yazılımı, verileri MPEG formatında da kaydedebiliyorsa böyle bir sorununuz olmayacaktır.

CD yazıcı ve yazma programı ile AVI dosyalarını Video CD formatında CD üzerine yazabilirsiniz. Bu işlerde yeni biri olarak CD-R yerine CD-RW kullanmanızda yarar var, çünkü CD-RW hemen hemen tüm DVD player’larda oynatılabiliyor.

9- DVD’leri kopyalamak mümkün mü?

Her yasal veri taşiyicisinda oldugu gibi, kanun DVD’de de kişisel ihtiyaca yönelik güvenlik kopyasi oluşturmaya izin veriyor. Ancak bu kanunun uygulamasi nadiren mümkün oluyor. Böylece DVD filmlerinin dijital 1:1 kopyalari sadece yaygin kopyalama korumasina karşi degil DVD yakma uygulamalarina karşi da başarisiz kaliyor

10- DVD player’ı televizyona nasıl bağlayabilirim?

DVD filmlerini oturma odanızda seyretmek istiyorsanız minimum donanım olarak bir televizyon ve bir DVD player’a (400 mark’tan başliyor) ihtiyaciniz var. Her iki cihaz scart girişi üzerinden scart kablosu ile baglanir. Bu kablolari televizyon satilan yerlerden temin etmek mümkün. Scart kablosu resim ve sesi eş zamanli olarak

DVD Teknolojisi hakkinda daha detayli bilgi

DVD ilk önceleri “Digital Video Disk” anlamina geliyordu. Bunun temel nedeni, ilk uygulamalarin video alaninda ortaya çikmiş olmasidir. Fakat bir süre sonra, veri saklama uygulamalarinin da önemli oldugu anlaşilmiş ve DVD “Digital Versatile Disk (Çok-yönlü Sayisal Disk)” anlaminda kullanilmayabaşlanmiştir.DVD’nin manyetik floppy sürücülerin yerini alabilmesi için şu koşullarin yerine gelmesi gerekir: herkes tarafindan benimsenen bir standart, yüksek kapasite, düşük maliyet, mevcut CD’ler ile aşagi dogru uyumluluk; gelecekteki DVD’lerle yukari dogru uyumluluk, yüksek güvenilirlik, çeşitli diskformatlari için tek bir sürücü.

DVD teknolojik devriminin olabilmesi için iki farkli konsorsiyum teknik bir çözüm bulabilmek için kollari sivamiştir. Konsorsiyomlardan biri, başini Toshiba’nin çektigi ve Time Warner gibi medya devlerinden oluşurken, digeri Sony ve Philips’in liderligini çektigi bir konsorsiyumdur. 1995 sonbaharinda, her iki konsorsiyum da gelecege yönelik sayisal video ve çoklu-ortam (multimedia) disk için iki ; farkli çözümle ortaya çikmişlardir. Video kaset halinde yaşanmiş olan savaşin (Beta/VHS) benzerinin tekrar yaşanilmasiyla zaman ve para kaybetmemek için, her iki taraf güçlerini birleştirmeye karar vermişlerdir. Böylece DVD için her iki teknolojinin üstünlüklerini birleştiren ortak bir standart oluşturma dogrultusunda karar almişlardir. DVD’nin hem ROM (sadece okunabilir), hem de RAM (okunup/yazilabilir) uyarlamalari olacaktir.

Disk, standart ses CD’lerinde oldugu gibi 120 mm çapindadir. Fakat kullanilan lazer dalgaboyu daha kisadir (650 nm). Daha ince işin demeti sayesinde, disk üzerindeki çok daha küçük girintiler (çukurlar) okunabilmekte ve yüzey üzerine bu girintilerden çukurlardan) daha fazlasi yerleştirebildiginden, DVD’de kapasite artişi saglanabilmektedir. Tek yüzlü tek katmanli DVD ROM’un kapasitesi 4.7 Gbyte’dir. Bu kapasite, 3400 adet bilgisayar floppy disketine eşdegerdir. Bu ise 4.7 Gbyte’lik bir DVD’nin 5 dakikalik bir film, 9 saatlik müzik veya 5000 tane 300 sayfalik romani saklayabilecegi anlamina gelir. Bir yüzündeki tek katmanda 2.6 Gbyte veri saklayabilmesi ile tekraryazilabilir DVD RAM, alişilagelmiş CD ROM’a göre dört defa daha fazla bilgi saklayabilir. Bilgi saklamak için bir yüzünde bir veya iki katman bulunmasina ve bir veya iki yüzünün kaplanmiş (coated) olmasina bagli olarak, DVD için çeşitli saklama kapasiteleri sözkonusudur. En son nesil yüksek performansli video DVD ROM 17 Gbyte’lik kapasiteye sahip olacaktir. Bu ürün çift tarafli olup, iki katmandan oluşur. Yeni standart ve geliştirilen “faz-degişme” teknolojisi, kullanicilari tek bir disk yüzü başina kapasitenin 2.6 Gbyte oldugu tekrar yazilabilir DVD RAM’a dogru yakinlaştirmiştir. Bu gelişmenin tam da, çoklu-ortam (multimedia) çagi ile ayni zam.anda oluşmasi, iyi bir rastlantidir. 2000 yilina dogru, eski ve yeni stil CD sürücü pazarinin 60 milyona ulaşmasi beklenmektedir. Tahmin yürütenler DVD RAM pazarinin da hizla büyüyecegini belirtmektedir. Tüketiciler açisindan yeni standardin en önemli avantajlarindan biri, gelecegin DVD sürü- cülerinin günümüzün ses (müzik) CD’lerini okuya- bilecek olmasidir. Üreticiler açisindan iyi olan ise, halen ellerinde bulunan alet/cihaz ve teknolojileri, yeni DVD’lerin üretiminde kullanalabilecek olmalaridir.

DVD’nin çalişma şekli

Yayinlanan lazer işigi; lazer, optik yolun bir kismi, fotodiyot ve kuvvetlendiriciden oluşan bir servo çevrim (döngü) tarafindan denetlenit. Yüksek kayit yogunluguna ulaşabilmek için gerekli olan darbe şekillerini hassas olarak üretebilmek için, bir servo sistemi kullanilmasinin en etkin yol oldugu sonucuna varilmiştir. Okuma modundaki düşük lazer gücü de denetleyici tarafindan ayarlanir. Bir diger fotodiyot ve okuma kuvvetlendiricisinden oluşan okuma yolu, uygulama şemasinda gösterilmemiştir.

Faz-degişme ilkesi, “Germanium Antimony Tellurium” katmanlarinin karakteristiklerinden yararlanir.Sicaklik, katmanin duruinunu şekilsiz (amorphous) durumdan tek bir kristal durumuna dogru degiştirmektedir. Bu süreç için gerekli çeşitli sicakliklar degişen şiddetteki lazer işik tarafindan yaratilir. Malzemenin fazinin degişmesi ile, okuma modunda optik tabakanin lazer işigi geçirme derecesi (transparency) de degişir. Eger ince “Germanium Antimony Tellurium” tabakasinin arkasina yansitmali bir yüzey yerleştirilecek olursa, veri düşük şiddetli işik kullanilarak okunurken, yüksek enerjili, lazer işigi kullanilarak dogrudan yazilabilir. Burada anlatilan yöntemin “Magneto-Optical (MO)” ilkesine göre önemli bir üstünlügü, MO tekniginde diske yazmadan önce zaman alici manyetik siImenin gerekli olmasidir. Yeni teknolojide modülasyon işlemi, çok yüksek bir yazma yogunlugu ile karakterize edilmektedir. Veri, darbe genişlik modülasyonu ile yazilir. Bu işlemde belirli sayida “sifir” dan sonra gelen “bir” şeklinde bir kodlama yapilir. Bu tarz bir işlem, tek bir veri bit’i başina 0.25 mikrometrelik bir yogunluk oluşturur ki bu, veri bit’inin lazer işigin dalgaboyunun yarisi kadar bir uzunluga sahip oldugu anlamina gelir.

Çoklu-ortam ve bilgisayar uygulamalarinda güvenilirlik ve veri güvenligi, yaşamsal öneme sahiptir. Sürücü veriyi okurken, yazarken ve silerken lazer işigin kontrol edilmesi, çok önemlidir. U8600B, Temic tarafindan bu işi gerçeklemek için geliştirilmiş, lazer gücünü referans darbe yüksekligi vedarbe genişligi üreteçlerine bagli olarak denetleyen son derece geniş bantli bir servo kuwetlendirici yongadir. Bunun dişinda yonga ayrica, önemli denetim ve gözetim işlevlerini gerçekler.

U8600B yongasi üzerinde, genişbantli servo kuvvetlendirici, RF modülatör darbe genişlik üretici, sayisal seri-yol arayüzü ve denetim birimi işlevleri tümleştirilmiştir. Genişbantli servo kuvvetlendirici U8600B’nin en önemli blogudur. 100 Mhz’lik bantgenişligine sahip olan U8600B, 110 dB’ ye ulaşan DC akim kuwetlendirme orani ve maksimum 200 mA lazer akimi ile, lazer diyodunu dogrudan dogruya sürer. Akim darbesi, son derece kisa yükselme ve inme (rise 8z fall) sürelerine sahiptir. Servo kuwetlendirici optik disk sisteminin lazer diyodunu, I ref. referans akimina göre sürer. Geribesleme çevrimi (döngüsü), optik yol ve asil lazer gücünü gözleyen fotodiyod tarafindan kapatilir. Okuma modu sirasindaki zayif modülasyon nedeniyle oluşan lazer-modu siçrama (hopping) gürültüsünü azaltmak üzere, yonga üzerine bir Radyo Frekans Modülatörü (Radio Frequency Modulator=RFM ) tümleştirilmiştir. RFM; gerilim kontrollü bir osilatör ve bir lazer sürücü katindan oluşur.

Okuma, silme ve yazma işlevlerini gerçekleştiren üç lazer diyod için gerekli çeşitli güç seviyeleri yonga üzerinde yer alan 4-bit’lik çözümlemeye (resolution) sahip D/A çeviriciler tarafindan saglanir.

Üç telden oluşan bir yol yardimiyla, güç ve darbe genişlik parametreleri sayisal olarak denetlenebilir. Lazer’in zarar görmesini ve sonuçda veri kaybini önlemek üzere, yonga üzerinde ek gözetim ve emniyet işlevleri mevcuttur.

5 V ile beslenen U8600B yongasi, l6Mbps’e kadar veri hizlarini destekler ve 44-uçlu SSO (shrinked small-outline) kilifta elde edilebilir.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 1
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
İlginizi Çekebilir
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Buğra Dönmez

:confused: Emeğinize sağlıkta ben google ye “DVD yi kim icat etti?” dedim.Siz bana bir Ton şey verdiniz :lol: ve hiç bi şey anlamadım 1 cümle”…” icat etti deseniz yeterdi :P

SAygılarımla….