Bildiğiniz gibi Windows XP işletim sistemi için Service Pack 3 ‘ün çıkmasına çok az kaldı. Şu an RC hali birkaç dil için kullanılabilir durumda (aralarında Türkçe yok!). XP SP3 RC hakkında yazdığım kısa bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Kararlı sürümün ise Mayıs ortasına kadar release olması bekleniyor.
Windows XP, SP2 paketi ile gayet kararlı bir hal aldı ve birçok işletmenin ihtiyacını fazlası ile karşılayabilir durumda. Şimdi ise SP3 ile çok daha güçlü bir hal alacağına hiç şüphe yok.
Windows XP’nin, SP3 ile neler kazanacağına bir göz atalım.
Her servis paketinde olduğu gibi SP3 için de; Windows’un daha güvenli, daha stabil ve daha performanslı çalışmasını amaçladığını söyleyebiliriz.
Yine her servis paketinde olduğu gibi, yayınlanma tarihine kadar olan Windows update’leri, güvenlik update’lerini ve hotfix’leri içeriyor olacak.
Windows XP’nin SP3 ile sıra dışı özellikler kazanmasını bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağının altını çizmek isterim. Windows Server 2008 ve Vista teknolojileri arasından sadece NAP (Network Access Protection) uyumu SP3 ile gelecek. Bunun dışında herhangi bir yenilik şimdilik söz konu değil.
Ayrıca Internet Explorer 7 de SP3 içine dahil edilmemiş. Ama manuel olarak indirilip kurulabilir.
Şu ana kadar yayınlanan update’ler ile XP SP2 üzerinde kullanılabilen ve ayrıca SP3 içine de dahil edilmiş teknolojiler aşağıdaki gibidir:
MMC 3.0
MSXML6
Windows Installer 3.1 v2
BITS 2.5
IPSec Simple Policy Update
DIMS
Peer Name Resolition Protocol (PNRP) 2.1
WPA2 (Wi-fi Protected Access 2)
SP3 ile gelen yenilikler ise aşağıdaki gibidir:
“Black Hole Router ” Detection : Güzel bir yeniliktir. Şöyle ki; Black Hole Router, tcp/ip ağlarında kendisi üzerinden geçen paketleri drop eden ama bunu paketin ilk sahibine yani source host’a haber vermeyen router’lara denir. Kimi zamanlarda bu durumun nedeni yalnızca router olmayabilirde.
Biraz daha açarsak; tcp bağlantısı başlatan host, kullanacağı maximum segment size (mss) ‘i baştan belirleyebilir. Ama her host, yalnızca fiziksel olarak bağlı bulunduğu linkin maximum transfer unit’ini (mtu) bilebilir. Eğer hostların direk olarak bağlı olmadığı ara ağlardan birisinin mtu’su, önceden belirlenen mss’i taşıyacak kadar büyük değil ise ve pakedin dont fragment (df) biti ayarlanmış ise, paketi o ağa forward edecek olan router mecburen paketi drop eder ve source hotsa icmp hatası gönderir.
Eğer bir router yukarıda açıkladığım icmp hatasını göndermiyorsa yada bu hata dönüş yolunda bir firewall tarafından filtreleniyorsa, source host bu problemi hiçbir zaman öğrenemez ve tcp bağlantısı zaman aşımına uğrayana kadar sürekli göndermeye devam eder. İşte bu duruma düşen routerlara balck hole router diyoruz.
SP3 ile XP, black hole router ‘ları tespit edebiliyor ve gerekli önlemi alabiliyor.
Network Access Protection: NAP konusu ile ilgili ayrıntılı bilgiye makaleler bölümünden ulaşabilirsiniz. Söylemek istediğim, XP SP3 ile birlikte NAP Client özelliği kazanıyor.
Descriptive Security Options User Interface: Güvenlik ayarlarında daha fazla açıklayıcı bilgiler geliyor olacak.
Enhanched Security For Administrator and Service policy entires: Yönetim anlamında yeni policy ayarları geliyor.
Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module: Eski kernel üzerinde bir takım yenilikler var. Windows XP SP3 ile, daha genel amaca hizmet edecek olan, software-base özellikli bir kernel’e sahip oluyor.
Windows Product Activation: Ürün aktivasyon konusunda da yenilikler olacak. Örneğin Windows XP SP3 entegre edilmiş işletim sistemlerinin key girilmeden kurulabiliyor ve deneme süresi boyunca kullanılabiliyor olması bekleniyor (Vista da olduğu gibi)
Windows XP SP3 için tam anlamıyla kesin bir çıkış tarihi yok ancak gelen bilgiler;
Windows XP SP3 İngilizce ve birkaç anadil için : 29 Nisan
Windows XP SP3 Türkçe ve diğer diller için : 5 Mayıs olacağı yönünde.
SP3 Release olduğunda http://www.microsoft.com/downloads/Search.aspx?displaylang=en# adresinden indirilebilir.