1. Anasayfa
  2. Ağ-Network

WSUS Kurulumu


0
WSUSun Microsoft ürünlerini kullanan, network adminleri için çok büyük faydaları var. Office, Exchange, SQL, Windowsları otomatik olarak update edebilmekte, gruplar yaratıp bunlara farklı özellikle vermekte mümkün.

WSUS "http://download.microsoft.com/download/9/3/3/933eaf5d-f2a2-4a03-8a87-e8f6e6d07e7f/WSUSSetup.exe" (130MB) kurmak için, öncelikle IIS'ı default ayarları ile kurmak gerekli, sonrasında mutlaka BITS 2.0 "http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3fd31f05-d091-49b3-8a80-bf9b83261372&DisplayLang=en" (705KB) kurulmalı.


WSUS setup'ı çalıştırıp, .NetFrameWork ve SQL desktop engine kurmasını izlemek gerekli.

Bu temel işlev bittikten sonra ilk iş, "options" menüsünden "synchronization options"dan "advanced"a girip dil ayarını (ben tr ve en seçtim) yapmak gerekli.

Sonrasında "synchronize now" diyerek öncelikle index'ini update etmesine izin vermeli. Bu işlem bittikten sonra, gene aynı menüdeki "products"a girip çekilmesi istenen server'ları ve platformaları seçemeli (ben exchange 2000 hariç hepsini seçtim).

Hemen ardından "update classifications"dan (drivers ve feature packs hariç tümünü seçtim) nelerin çekileceğini belirlemeniz gerekli.

"save settings" ile ayarları kaydetmek gerekli.

Bundan sonra "update" menüsüne girip çekilmesi gereken updatlerin listesini ctrl+a ile seçip soldaki menüden "install" seçin. Böylece WSUS, updateleri çekme işlemine başlayacaktır.

Bu işlemden sonra en önemli soruna geldim. "synchronize now" tıkladım ve 400 den fazla dosya çekeceğini ve bunların toplamını 4.7GB olduğunu belirtti tamam dedim ok…

Aradan 3 gün geçti ve 1.6GB çekebildi. Neden bu kadar yavaş diye araştırmaya başladım ve şu durum karşıma çıktı, BITS adı üstünde arkada çalışmak üzere dizayn edilmiş ve sadece idle time gibi durumlarda network trafiğinide dikkate alarak tın tın tın çekiyor…

Bu işlemi hızlandırmak zahmetli oldu…

SQL desktop engine db'sine girebilmek ve şu ayarı değiştirmek gerekliydi, "susdb" – "tbconfigurationc" – "bitsdownloadpriotiryforeground" = "1".

Ne yapılması gerektiğini biliyordum fakat ne uzaktaki bir makinanın "SQL Manager"ı ile nede makinaya sonradan kurduğum "SQL Enterprise Server'ın Manager'ı" ile SQL desktop engine bağlanamadım. Bunun üzerine aklıma sql'i güvenli hale getirmek için 3 yıl önce yaptığım bir işlem geldi, hemen olaya girdim…

WSUS makinasına sadece "SQL Manager"ı kurun daha sonra, "c:program filesmicrosoft sql server80 oolsinn" klasöründeki "svrnetcn"i çalıştırın… ekrana gelen menüden "makina adıwsus" seçin, ve "tcp" protokolüne tıklayıp sonra "add" tıklatıp "ok"leyin.

Sonrasında SQL Manager'ı tekrar açın ve "register new connection" seçip "makina adıwsus" ekleyin listeye. (Local account seçip makinanın administrator şifresini girin)

Sonrasında yukarda söylediğim işlevi yapmak için;
1-) "SUSDB" seçin.
2-) "tbconfigurationc" sağ tıklayın ve "open table"dan "return all rows" seçin.
3-) "bitsdownloadforeground" tıklayıp "0" değerini "1" yapın.
4-) SQL Manager'ı kapatın ve elinizin altında varsa SQL desktop engine sp4 kurun (yoksada farketmez).
5-) SQL Manager'da "makina adıwsus" sağ tıklayıp "delete" seçerek listeden silin.
6-) "svrnetcn"i tekrar çalıştırıp "tcp" seçip "remove" tıklayın, sonrasında "ok" tıklayın.

Microsoft benim SQL'leri güvenli hale getirmek için düşündüğüm ve yaptığım işlemi 3 yıl sonra akıl etmiş…

Makinayı kapatıp açın. Tüm işlem bitti ve artık bundan sonraki tüm updateleri en hızlı şekilde çekecek.

En hızlı şekilde çekeceğinden sabah saatlerine doğru kendini update etmesi için "options" menüsünden "synchronization options"a girip saati seçin ve "save settings" tıklayın.

WSUS, update'leri çekerken bile, çekilmiş olan update'leri client'lara basmaya başlıyor…

Her sabah yeni update'leri çektikten sonra ana menüde size uyarısını veriyor, xx update geldi onaylıyormusunuz gibilerinden.. "updates" menüsüne girip "install" seçince yeni update'leri de çekmeye başlıyor.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments