1. Anasayfa
  2. Genel

Abyss Web Server Web Sunucusu


1

Abyss Web Server

Herşey Windows XP Home işletim sistemi üzerinde IIS ile beraber ASP çalıştırmak istememle başlamıştı. Bu işletim sistemi üzerinde IIS çalıştırmanın imkansız olduğunu farkettiğimde ise hemen ASP desteği olan ücretsiz bir web sunucusu bulmaya çalışmıştım. Sonuç olarak Abyss Web Server isimli web sunucusu ile karşılaşmıştım. Sanırım bu web sunucusu için Hepsi Bir Arada Web Sunucusu tabirini kullansam yanlış olmaz 8)

Programı indirmek için… tıklayın

Dil Dosyası İçin…. tıklayın…

 

Abyss Web Server nedir?

Kısaca AWS, kendisinden talep edilen web sayfalarını servis etmekle görevlendirilmiş bir yazılımdır. Aynen Apache gibi, IIS gibi veya Lighttpd gibi alternatif bir web sunucusudur. Personal ve Professional olmak üzere 2 farklı sürümü mevcut. Ben ücretsiz olan Abyss Web Server X1 Personal Edition sürümünü kullanıyorum. Bir ev kullanıcısı için professional sürümüyle arasında çok büyük farklılıklar yok. İki sürüm arasındaki karşılaştırmaya bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Neden Abyss Web Server?

En önemli sebebi ASP, ASP.NET, PHP, Python ve Ruby On Rails gibi önemli dillere destek sağlıyor olması. Şu anda ben asp, asp.net ve php dillerini AWS ile birlikte kullanıyorum. Diğer taraftan sistem kaynaklarını gerçekten çok az kullanıyor. Apache web sunucusu hiçbir işlem yapmazken (boşta iken) bilgisayarımda yaklaşık 35 KB ram harcarken, AWS aynı durumda 1 KB bile ram harcamıyor. İşte bu sebeplerden AWS, bilgisayarımda sürekli çalışır haldeyken Apache web sunucusu pasif halde. Apache web sunucusunu yalnızca ihtiyacım olduğu zamanlarda başlatıyorum, işim bittiğinde ise yine pasif hale getiriyorum.

Apache Ram Kullanımı
Apache Ram Kullanımı
AWS Ram Kullanımı
AWS Ram Kullanımı

Bir diğer neden ise AWS’nin gerçekten çok kolay bir şekilde konfigüre edilebilmesi. Yine Apache ile karşılaştırmamız gerekirse, Apache’yi konfigüre etmek için http.conf isimli metin dosyasını açarak düzenlemeler yapmanız gerekiyor. Oysaki AWS, size web tabanlı güzel bir arayüz sunuyor. Bu arayüzden istediğiniz değişiklikleri kolayca yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu arayüzün iyi sayılabilecek bir Türkçe dil desteği de var.

AWS Konsolu
AWS sunucusunu konfigüre edebileceğiz ekran

Ayrıca AWS web sunucusunun URL Rewriting, Virtual Hosting, SSL, Bandwith Control ve Unicode gibi önemli özellikleri de bulunuyor. Daha fazla bilgi için features sayfasına bakabilirsiniz.

AWS ile PHP ve ASP dillerini nasıl çalıştırabilirim?

Sanırım en çok merak edilen konulardan birisi hem ASP hem de PHP dillerinin AWS ile nasıl çalıştırılabileceği olacaktır. Ondan önce AWS’nin doğal (native) olarak ASP.NET dilini desteklediğini hatırlatmak istiyorum. Yani bilgisayarınızda .NET Framework yüklü ise hiçbir ayar yapmanıza gerek kalmadan ASP.NET dili ile çalışabilirsiniz.

AWS ile ASP ve PHP dilleriyle çalışabilmek içinse birkaç ayar yapmanız gerekiyor. Bu ayarlardan burada bahsederek yazıyı uzatmak istemedim. O yüzden sizlere geçtiğimiz yıl hazırlamış olduğum videoların bağlantılarını vermek istiyorum. Videolar eski olabilir ama kullandığım yöntemler halâ geçerlidir. Alttaki bağlantılara tıklayarak hazırladığım video’ları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

ASP videosu
AWS videosu
PHP videosu
 
alıntıdır orjinali (eburhan.com )
Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
İlginizi Çekebilir
Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Burak ERDEM

L