1. Anasayfa
  2. Genel

Windows Messenger kullanımını kısıtlamak


1

Image

Bir domain ortamında uygulanan Policylerin çoğu, domain ortamı olmaksızın local makinayada uygulanabilir. Zaten domain ortamıda olsa çoğu policy ayarı LOCAL üzerinden işler (Sadece Domain Controler üzerinden konfigüre edilir). Biz bunları bir domain ortamı olmadığını düşünerek yapıcaz. Bu işlem MMC konsolu kullanılarak "Gurup İlke Nesnesi Düzenleyicisi" (Poicy) ayarları ile yapılır. Tabiki bunu yapabilmek için öncelikle Local makinada Administrator yetkiniz olmalı. Daha sonra şu yolları izliyoruz.

Öncelikle şu unutulmamalı; MSN kısıtlansa bile kullanıcılar Windows
messenger ile oturum açabiliyolar. Bu nedenle ikisde kısıtlanmalı.

Çok acemi kullanıcılar için vede türkçe xp kullanıldığını varsayarak anlatıyorum. Aşağıdaki Adımları izleyin:

* Başlat/Çalıştır/MMC
* Açılan boş MMC konsolundaki menülerden Dosya/Ek Bileşen Ekle-Kaldır tıklanır
* Açılan pencereden EKLE butonu tıklanır
* Gelen Bileşenler listesinden "Gurup İlke Nesnesi Düzenleyicisi" Bulunur ve EKLE butonu tıklanır
* Gelen pencerede "Yerel Bilgisayar" yazdığı görülür ve SON butonu tıklanır
* Sonraki pencerelerde sırası ile KAPAT ve TAMAM botonları tıklanır

Şu anda MMC konsolundaki Konsol Kökü penceresinde "Yerel Bilgisayar İlkesi" özelliğini görüyo olmamız lazım. Buraya kadar tamamsa ikinci kısma geçiyoruz.

* "Yerel Bilgisayar İlkesi" nin yanındaki + işareti tıklanarak açılır ve şu yollar izlenir:
* Bilgisayar Yapılandırması/ Yönetim Şablonları/ Windows Bileşenleri/ Windows Messenger/
* Bu yolun altında iki tane özellik olmalı ( Windows messenger çalışmasın ve otomatik başlamasın gibi) Sırası ile bu iki değerin üstüne tıklıyarak saeçeneklerden ETKİN yapıp tamam diyoruz ve Windows messengerı kısıtlama işlemi tamamlanıyo. (MMC Konsolunu hemen kapatmayın)
* Böylece artık makinada windows messenger çalışmayacak.

Şimdi MSN Messengerı kısıtlıyalım. Bu Windows messenger gibi sağlıklı olmıyabiliyo. Yani işi birazcık bilen insanlar bunu atlatabiliyolar. Nedenini yazının sonunda anlatıcam.

MSN Messengerı kısıtlamak için:

* Aynı MMC konsolunda şu yolları izleyin:
* Kullanıcı Yapılandırması/ Yönetim Şablonları/ Sistem Altında * "Belirlenen Windows Uygulamalarını Çalıştırma" yazan özellik bulunur, çift tıklanarak seçeneklerden ETKİN seçilir, Biraz alttaki GÖSTER butanuna tıklanır ve gelen pencerede EKLE butonu tıklanır. Daha sonra buraya "msnmsgr.exe" yazılır (tırnak işareti olmadan)
* Gelen pencerelerden sırası ile TAMAM , TAMAM denilerek çıkılır.
* Buraya çalışmasını istemediğiniz başka exe dosyalar varsa onlarında ismini yazabilirsiniz. (Ör: winamp.exe , mirc.exe vs.. gibi) Evet şimdi MMC konsolunu kapatabilirsiniz.
* Eğer bu konsolu daha sonrada kullanmak isterseniz Dosya/Kaydet menüsünden kaydederek saklıyabilirsiniz. Aksi halde aynı işlemleri tekrar yapmalısınız.

Böylece MSN messengerıda kısıtlamış olduk. Şimdi yukarda bahsettiğim olaya gelelim. Dikkat ettiyseniz MSN messengerı kısıtlarken "msnmsgr.exe" yazdık. Bu MSN Messenger programının uygulama dosyası. Birazcık zeki ve tecrübeli insanlar Program Files içindeki MSN Messenger klasörüne girerek bu dosyanın ismini değiştirip herhangi bişey yaparlarsa MSN çalışıcaktır. Ama çoğu insan bu küçük hileyi bilmez. (En azından şimdiye kadar bilmiyodu :)) Bunun dışında Web Messenger vb.. hizmetlerde MSN çalıştırmak için bir yöntem.

Yapıcaklarımız bu kadar. Makina ReStart yapıldığında ayarlar aktif olacaktır. Unutmadan bu kısıtlamalar Administrator yetkisinde olan kullanıcılarıda etkiler. Ayarları iptal etmek için aynı yollar izlenir ve seçeneklerden ETKİN yerine YAPILANDIRILMADI seçilir. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
İlginizi Çekebilir
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Sadi Sevinc

payLaşşım için çok saoL ama VıSTA’da bu kısıtlamaları nasıl calıstırıyoruz..