Metot dışarıdan bilgi alacaksa veya parametrelere sahip olacaksa bu parametreler değişken tanımlanıyor gibi parantezin içine yazılmalıdır.
static void Mesaj_yaz(string text) { Console.WriteLine(text); } static void Main(string[] args) { Mesaj_yaz("Metorlarla Çalışıyoruz..."); Console.ReadKey(); }
Mesaj_yaz() metodu dışarıdan string tipte bilgi alacağı için parantezin içinde string bir değişken tanımladık. Metot birden fazla parametreye sahipse parantezin içinde birden fazla değişken tanımlanır.
Şimdi ise kendisine parametreler aracılığı ile gönderilen 2 sayıyı toplayıp sonucu ekranda gösteren “Topla()” adında bir metot hazırlayacağız. Bu metot int tipinde 2 bilgi alacağı için parantezlerin içine parametrelerin tipilerini ve adlarını aşağıdaki gibi yazdık.
static void Topla(int sayi1, int sayi2) { int sonuc = sayi1 + sayi2; Console.WriteLine("Toplama İşleminin Sonucu"+sonuc); }
Mevcut bir metodu çağırmak için metot adını yazmak yeterlidir. İşletilecek metot parametreye sahipse metodun çağrıldığı satırda metot adından sonra içerikleri metoda aktarılmak istenen değişkenler veya bilgiler yazılır.
static void Main(string[] args) { Topla(5, 3); Topla(124,55); Console.ReadKey(); }
Burada Topla() metodunu herhangi bir hazırlık yapılmadan direk metodun adı yazılarak işletildiğini fark etmiş olmalısınız. Çünkü bu metodu Program adlı sınıf dahilinde hazırladık.