Yazdığınız programları oluşabilecek hatalara göre nasıl davranması gerektiğini söylemeniz gerekir yoksa programın çalışması veya uygulamalarınızda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. “Hatasız Kul Olmaz”‘ı “Hatasız Kod Olmaz” olarak da düşünebilirsiniz :) Siz hatasız yazdığınızı düşünseniz de kullanıcılar programda uygulama yaparken girilen veriler yüzünden hatalar oluşabilir. İşte oluşan bu hataları yakalayıp programın sonlanmasını engellemek ve kullanıcıya düzeltmesi için fırsat vermemiz gerekiyor C#’da hata kontrolü için Try, Catch, Finally deyimleri kullanılır, ama nasıl diyorsanız hemen bir örnekle açıklayalım. İki sayıyı toplayan bir program yaptınız kullanıcı textboxlara sayıları giriyor ve hesapla butonuna basınca topluyor sayı girildiğinde sorun yok ama sayı haricinde bir değer girildiğinde karşımıza aşağıdaki ekran gelecek :)
int a = Int16.Parse(textBox1.Text); int b = Int16.Parse(textBox2.Text); label1.Text = Convert.ToString(a + b);
İşte burada Try , Catch devreye giriyor kullanım olarak try bloğunda program normal akışına devam ederken catch bloğunda hata olduğu zaman ne yapacağını söylüyoruz.
try { int a = Int16.Parse(textBox1.Text); int b = Int16.Parse(textBox2.Text); label1.Text = Convert.ToString(a + b); } catch { MessageBox.Show("Girilen Değerleri Kontrol Edin"); }