1. Anasayfa
  2. 10. Sınıf Dersleri

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAVI B SORULAR VE CEVAP ANAHTARI


6

1. İşlemcinin görevini yazarak İşlemci – RAM – Sabit Disk ilişkisini şekil üzerinde göstererek kısaca açıklayınız.
2. Ön bellek (cache) görevini yazınız.
3. Tek çekirdekli işlemci – HT teknolojisine sahip işlemci – Dual Core yapısına sahip işlemci arasındaki durum farkını şekil üzerinde göstererek kısaca açıklayınız.
4. Soğutucu malzemelerini ve soğutma çeşitlerini maddeler halinde yazınız.
5. Belleğin görevini yazarak RAM yapısını şekil üzerinde gösteriniz.
6. Belleğin çalışması sırasında gerçekleşen işlemleri maddeler halinde yazınız.
7. ROM’un görevlerini maddeler halinde yazınız.
8. ESD hakkında bilgi vererek, ESD’ye karşı alınacak önlemleri maddeler halinde yazınız.
9. Anakartın görevini yazarak boyutlarına göre anakart türlerini maddeler halinde sıralayınız.
10. Chipset (Yonga seti) nin görevini yazınız. Chipset türlerini maddeler halinde yazınız.
11. BIOS hakkında bilgi veriniz.
12. Kasa çeşitlerini yazınız.
13. Anakart montajı ve kasa-güç kaynağı bağlantılarının yapılması sırasında uygulanan adımları maddeler halinde yazınız.

1. İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır.
İşlemci her saniyede milyonlarca, hatta milyarlarca komutu işleyebilir. Sabit disk, işlemcinin komut işleme hızına ulaşamaz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için programlar sabit diskten alınarak RAM’e (rem diye okunur) yüklenir. RAM’den de işlemciye aktarılır. Bir program RAM’e yüklendiğinde ve işlemci kendisinden istenileni gerçekleştirdiğinde buna program (yazılım) çalışıyor deriz. Verinin sabit disk, RAM ve işlemci arasındaki akışı tek yönlü bir işlem değildir. İşlemcinin yaptığı işlemler sonucunda ürettiği veriler de işlemciden, RAM’e ve oradan da sabit diske alınarak, sabit diskte tutulur.

2. Sistem belleğinden gelen veriler, çoğunlukla CPU’nun hızına yetişemezler. problemi çözmek için CPU içinde yüksek hızlı hafızalar bulunur. Ön bellek çalışmakta programa ait komutların, verilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafızalardır.

3. HT teknolojisi olmayan işlemcide 1.iş parçacığı işlendikten sonra 2. iş parçacığı işlenmeye başlarken, HT teknolojili işlemci de iki iş parçacığı birlikte çalıştırılabilir. Çift çekirdekli işlemcide iki iş parçacığı iki ayrı çekirdekte işlenirken, HT teknolojili işlemci de iş parçacıkları tek çekirdekte işlenir.

4. Centrino; Intel’in dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği bir teknolojidir. Intel Pentium M İşlemci, Mobil Intel® 915 Express çipset ailesi veya Intel® 855 çipset ailesi, Intel PRO/kablosuz ağ bağlantısı ailesi bileşenlerini içeren bilgisayar sistemleri centrino teknolojili olarak adlandırılmaktadır. Daha az güç kullanıp daha az ısınmayı, işlemci boyutunu küçülterek dizüstü bilgisayar boyutlarını da küçültmeyi, pil kullanım süresini artırmayı, kablosuz internete girmeyi ve daha yüksek performans sağlamayı amaçlayan bir teknolojidir. Centrino teknolojili işlemciler GHz seviyesi bakımından daha düşük değere sahip olmalarına rağmen elde edilen performansları daha yüksektir.

5. Soğutucu malzemeleri; soğutucu, fan ve termal macundur.

Soğutma şekilleri; havayla, suyla ve ısı borulu soğutma olmak üzere 3 gruba ayrılır.

6. Belleğin çalışması;
􀂾 Bilgisayar açılış verilerini ROM’dan (Read Only Memory – Sadece Okunabilir Bellek) okur ve açılış testlerini (POST- Power On Self Test) bütün aygıtların doğru çalıştığından emin olmak için yapmaya başlar. Bu testin bir parçası olarak bellek denetleyicisi, bütün bellek adreslerini hızlı bir okuma/yazma işlemiyle test eder.
􀂾 Bilgisayar basit giriş/çıkış sistemini (BIOS Basic Input/Output System) ROM’dan yükler.
􀂾 BIOS bilgisayar hakkında depolama aygıtları, açılış sırası, güvenlik, tak ve çalıştır özelliği gibi en temel bilgileri sisteme sunar.
􀂾 Bilgisayar işletim sistemini sabit diskten belleğe yükler tabiki sadece sistem için hayati olan kısımlar, bellekte sistem kapanana kadar kalır. Bu işlemcinin, işletim sistemine direk ve hızlı erişimini sağlar.
􀂾 Siz herhangi bir uygulama başlattığınızda bu öncelikle belleğe yüklenir. Bellek kullanımını düzenlemek açısından sadece gerekli parçalar, bir uygulama açıldıktan sonra kullanılmak için açılan herhangi bir dosyada belleğe yüklenir.
􀂾 İşiniz bitip dosyayı kaydedip kapattığınız zaman dosya, uygun olan depolama birimine (sabit disk) yazılır ve uygulama bellekten silinir.

7. ROM’un bilgisayar başlatıldığında yerine getirdiği görevler:
􀂾 POST (Power On Self Test): Bütün komutların test edilmesi işlemidir.
􀂾 CMOS komutlarına bağlı olarak Setup komutlarını işletir.
􀂾 Donanımla bağlı olan BIOS komutlarını yerine getirir.
􀂾 İşletim sistemini çağıran BOOT komutlarını yürütür.

8. İnsanlar üzerinde sürekli bir elektrik yükü vardır. Bu elektrik yükünün çeşitli cisimler aracılığıyla toprağa akmasına elektrostatik deşarj adı verilir.
ESD’ye karşı alınacak önlemler; topraklama ve ESD bilekliği kullanmaktır.

9. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.
Boyutlarına göre anakart türleri; ATX, MicroATX, FlexATX ve BTX olarak sıralanabilir.

10. Chipset (yonga seti) ana kartın beynini oluşturan entegre devrelerdir. Bunlar işlemci, ön bellek, sistem veri yolları, çevre birimleri, kısacası PC içindeki her şey arasındaki veri akışını denetler.
Chipset türleri; Intel, VIA, SIS, AMD olarak sıralanabilir.

11. BIOS’da ana kartta sistem açılışında gerekli olan bilgiler ve sistemin neleri desteklediği ile ilgili bilgiler mevcuttur.
BIOS Pili ise ana kart üzerinde elektrik akımı olmadığı durumlarda bazı önemli bilgilerin tutulması amacıyla kullanılan çok küçük bir güce sahip pildir.

12. Kasa çeitleri;
􀂾 Desktop
􀂾 Mini / Midi Tower olarak sıralanabilir.

13. Anakart montajı ve kasa-güç kaynağı bağlantıları;
􀂾 Montajı yapılacak ana kart ve gerekli parçalar hazırlanır.
􀂾 Ana kart kasaya monte edilmeden önce işlemci, ana kart üzerine yerleştirilir.
􀂾 Fanı taktıktan sonra ana kart üzerinde bulunan yuvaya da kablo takılır.
􀂾 Ana kartın kasaya montajını yapmadan önce kasanın içinden çıkan plastik ayakların ve sarı köşeli vidaların yerlerini tespit edilerek takılır.
􀂾 Ana karta gerekli enerjinin gelmesi için güç kaynağına ait kabloların ana karttaki yuvalarına takılması gerekmektedir.
􀂾 Kasanın ön paneline ait RESET SW, HDD LED, POWER LED, POWER SW kabloları ilgili pinlere yerleştirilir.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    gayet_yi
    Gayet İyi
  • 0
    te_ekk_rler
    Teşekkürler
  • 0
    anlamad_m
    Anlamadım
  • 0
    yetersiz
    Yetersiz
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

6 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Guest

abi bunda bişey yokmuşki yazmışsınız cvpları

Guest

:lol: ıyyy

Guest

:confused:

meki

SORULAR ÇOK KOLAY GENEDE TEşKÜR

erdem

arkadaşlar nolur birisi bana türkçe 1. dönem 2. yazılıyı nasıl açıçağımı söyleyin

NOLUR

DOğAN ATLAY

KANKA BEN DOğAN YAZILIYA URDAN ÇALIş