S.1)HTML ile basamaklanan stil sayfalan (CSS) kodlan arasında ne gibi fark vardır? Web tabanlı uygulamalarda CSS teknolojisini kullanmak nasıl bir avantaj sağlar? CSS tanımlamasında uyulması gereken kurallar nelerdir? Tanımlanmış CSS kuralları web tabanlı uygulamalara nasıl eklenir? Örnek vererek kısaca açıklayınız.
S.2)Aşağıda ekran çıktısı verilen örnekte olduğu gibi, CSS kurallarına göre bir kutu modeli tanımlaması yapılacak ve bu kutu modeli web tabanlı uygulamalarda, örneğin duyuru işlemlerinde kullanılacaktır. İlgili kutu modeli için CSS kodunu tanımlayarak örnek bir uygulama yazınız.
S.3)
a)Web tabanlı uygulamalarda HTML formları nasıl işlenir? Kısaca açıklayınız.
b) Aşağıda bir web tabanlı uygulamada oturum açma işleminde kullanıcının parolası şifrelenmiş olarak girildiği halde başka bir kullanıcı tarafından bir şekilde ele geçirilmiştir. Bu gibi sorunların önlenebilmesi için ne gibi önerileriniz olabilir? Örnek vererek kısaca açıklayınız.
S.4)
a)Bir metin dosyasındaki veriler içersinde sesli harfleri bulacak, bunları metinden çıkartacak ve elde edilen metni farklı bir dosyaya kaydedecek olan bir programı PHP betik dilinde yazınız.
b)Bir metin dosyasındaki veriler içersinde Türkçe karakterleri bulacak, bunların her birini uygun bir İngilizce karaktere çevirecek ve elde edilen metni farklı bir dosyaya kaydedecek olan bir programı PHP betik dilinde yazınız.
Türkçe=> ıİöÖüÜçÇşŞğĞ
İngilizce => iIoOuUcCsSgG
Cevaplar
1.HTML metin biçimlemede, CSS sayfanın görümünü düzenlemede kullanılır. Sayfa görünümü tablolar kullanılarak da yapılabilir. Ama CSS kullanılması işlemleri biraz daha hızlandırır. CSS kural tanımlamaları ve tanımlanan kuralları web uygulamasına ekleme işlemleri aşağıdaki gibi yapılabilir:
HTML Seçici P{ color:red;} Sınıf .ornek{color:red;} ID #ornek{color:red;} HTML tagına CSS ekleme <p style="color:red;"> </P> Web sayfasına CSS ekleme <style type="text/css"> p {color:red;} </style> Web sitesine CSS ekleme <link href="stil.css" rel="stylesheet">
2.PHP kullanarak kutu modeli oluşturmasına örnek aşağıda verilmiştir.
<?php function kutu_stili() { ?> <style type="text/css"> .kutu { border: 1px solid #808080; float: left; width: 250px; font-family: Tahoma, sans-serif; font-size: 12px; background: #9 9 9 9FF; margin: 5px; text-align:justify; } .kutu-baslik { font-size: 25px; font-weight: bold; color: white; background: #BB0000; padding: 5px; text-align: center; } </style> <?php } function kutu_baslangic( $baslik ) { ?> <div class="kutu"> <div class="kutu-baslik"><?= $baslik ?></div> <?php } function kutu_bitis() { ?> </div> <?php } ?> Web sayfasında kutu modelinin kullanılması: <html> <head> <?php include("kutu.php"); kutu stili(); </head> <body> <?php kutu baslangic( "Sınav Duyurusu" ); ?> Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölümü Web Programlama dersi 1. arasınavı 01 Nisan 2011 Cuma günü yapılacaktır.<br/> <a href="http://ceng. ktu.edu.tr">Devamı...</a> <?php kutu_bitis(); ?> <?php kutu baslangic( "Ödev Duyurusu" ); ?> Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölümü Web Programlama dersinin projeleri dönem sonunda teslim edilecektir.<br/> <a href="http://ceng. ktu.edu.tr">Ayrıntılar...</a> <?php kutu_bitis(); ?> </body> </html>
3-b)Eğer GET metodu kullanılmışsa girilen veriler adres çubuğunda görüneceğinden durumda sorun oluşturabilir Bu durumda POST metodu kullanılabilir.
4-
a)
<?php $text = file get contents("dene.txt"); $sesli = "aeiioouuAEIiOOUU"; if (strlen ($text) > 0) { $k = 0; for ($i = 0; $i < strlen($text); $i++) { $bayrak = FALSE; for ($j = 0; $j < strlen($sesli); $j++) if ($text[$i] == $sesli[$j]) { $bayrak = TRUE; break; } if($bayrak == FALSE) { $ctext[$k] = $text[$i]; $k++; } file put contents("cdene.txt", $ctext);
b-)
<?php $text = file get contents("dene.txt"); $turkce="ıİöÖüÜçÇşŞğĞ"; KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 20010-2011 Eğitim-Öğretim Bahar Yarıyılı Web Programlama 1. Arasınav Soruları $ingilizce=,,iIoOuUcCsSgG"; if (strlen ($text) > 0) for ($i = 0; $i < strlen($text); $i++) for ($j = 0; $j < strlen($turkce); $j++) if ( $text[$i] == $turkce[$j] ) $text[$i] = $ingilizce[$j]; file put contents("cdene.txt", $text); ?>